KÆRLIGHED OG ANDRE KATASTROFER

★★★★☆☆

Sofie Stougaard slipper godt fra sin debut som spillefilminstruktør – godt hjulpet af et udmærket manuskript af Torbjørn Rafn og ikke mindst en perlerække af gode skuespillere.

Christine Albeck Børge, der var uforglemmelig i den Reumert-belønnede teaterversion af "Boys Don’t Cry", får her sin første filmhovedrolle, og rammer præcist den moderne effektive mor, der har så meget styr på karriere og familie, at hun kan skrive bøger om det og rådgive andre. Lige indtil den dag, hvor det viser sig, at hendes mekanikermand, der insisterede på at hendes seneste graviditet blev en abort, gør en af hendes klienter gravid. Så ramler korthuset, men ikke kun for hende.

Lars Ranthe synes ikke at være et oplagt valg til rollen som uimodståelig kvindebedårer, men han vokser med opgaven, da afmagten for alvor sætter ind. Ellen Hillingsø er ret skøn i replikken som elskerinden, og såvel Bebiane Ivalo Kreutzmann som Jens Askær Iversen gør det glimrende som henholdsvis surmulende datter og engleagtig søn.

Lisbet Dahl giver både dybde og format til rollen som livstræt farmor, Paw Henriksen forekommer ligefrem elskelig som faderens hårdt prøvede mekanikerkollega, og Benedikte Hansen stråler som halvtosset og alligevel særdeles genkendelig værelse-udlejer. Ole Lemmeke behøver kun en enkel scene til at spide hele lægestanden på raffineret vis.

KÆRLIGHED OG ANDRE KATASTROFER flytter ikke filmkunsten så meget som en milimeter, men bliver alligevel en underfundig romantisk komedie, der bare synes lidt bedre end hovedparten af Hollywood-film i samme genre. Og så udspiller den sig i Helsingør!