DEN SIDSTE KONGE

★★★☆☆☆

Nils Gaup, manden bag den Oscar-nominerede "Stifinderen" ("Ofelas") står atter i spidsen for et ambitiøst overvejende norsk filmprojekt, nemlig det storladne vikinge-drama DEN SIDSTE KONGE ("Birkebeinerne") .

Sympatiske Jakob Oftebro er til lejligheden udstyret med et lidet klædeligt fuldskæg, men vi aner alligevel ægte helteglød i det klare blik. Oftebro spiller Skjervald, der får til opgave at beskytte Norges spæde kronarving mod bl.a. en grum Nikolaj Lie Kaas – med tilsvarende fæl frisure. Også Søren Pilmark må kæmpe med en håbløs endimensionel rolle som biskop, og for vel nok første gang i karrieren forekommer han aldeles uoverbevisende. Bedre går det for Pål Sverre Hagen, der tegnede et fint portræt af Thor Heyerdahl i "Kon-Tiki", og som også i "Flaskeport fra P." gav ondskaben et menneskeligt ansigt.

DEN SIDSTE KONGE er en ganske flot produktion i stil med "Arn" og "Skammerens datter". Fortællemæssigt synes der plads til forbedringer – især i starten, hvor vi næsten drukner i navne og intringen fremstår uklar. Men når først Oftebro får kongesønnen på armen, glider historien bedre og teknisk set fungerer den upåklageligt.

Gaups overforbrug af underlægningsmusik og babygråd undgår ikke at irritere, og klicheerne står desuden i kø i de dramatiske optrin. Men alt i alt en nogenlunde vellykket satsning, der hører blandt de bedste forsøg på at lave en stor nordisk vikingefilm.