EN MAND, DER HEDDER OVE

★★★★★☆

Hannes Holm er kendt for såvel den romantiske komedie "Adam og Eva" som den svenske version af "Klassefesten". Og hans seneste film EN MAND DER HEDDER OVE blev i lighed med romanforlæget en gedigen kassesucces.

En stor del af årsagen hedder Rolf Lassgård, der som den gnavne enkemand Ove har sit livs rolle. Vi husker ham for Susanne Biers Oscar-nominerede "Efter brylluppet" og diverse kriminalfilm, men her folder han sig ud i en kompleks karakterrolle, som placererer ham blandet nordens store filmskuespillere.

EN MAND DER HEDDER OVE fremstår som en filmisk mosaik om en mand, der er mærket af det ikke altid lige lykkelige liv, han har levet. Selvmordstankerne forstyrres af nye naboer, og snart får også Ove mere liv i sin tilværelse.

Man kan med en vis ret hævde, at EN MAND DER HEDDER OVE er rigelig lang (næsten to timer) og at sentimentaliteten og forudsigeligheden i passager bliver for meget. Men det er også en film, der rummer en god portion livsvisdom og nogle karakterer, vi kan relatere det.