A HOLOGRAM FOR THE KING

★★★☆☆☆

Tom Tykwers film er ofte ret interessante men aldrig helstøbte. Det gælder også for A HOLOGRAM FOR THE KING, der i al fald føjer en forfriskende ny facette til Tom Hanks’ temmelig forudsigelige karriere.

Dejligt er det også at se danske Sidse Babett Knudsen høste frugten af hendes skælsættende indsats i "Borgen" med en uortodoks rolle i en stor international produktion. Tidligere på året vandt hun Det Franske Akademis César-statuette for sin indsats i Christian Vincents "Hermeline", og nu får hun lejlighed til at demonstrere, at hun også kan agere, når der skal tales engelsk.

Spørgsmålet er dog, om filmens to mest komplekse karakterer – henholdsvis læge og chauffør – ikke spilles af Sarita Choudhury og Alexander Black. Her fornemmer man i al fald den kulturelle kompleksitet, man savner undervejs i miljøbeskrivesen.

Historien om den amerikanske forretningsmand, der havner i en næsten kafkask labyrint af forhindringer under et ophold i Saudi Arabien, flagrer en del undervejs, men kommer dog nogenlunde i mål. Den lidt overraskende slutning farver i positiv forstand også filmen bagud og handlingens røde tråd bliver ikke så underligt endda mere synlig.

A HOLOGRAM FOR THE KING kommer ikke til at sætte sig varige spor i sandet, men forsøge dog at gøre op med en del af vore fordomme – samtidig med at den bekræfter andre.