BOOM BUST BOOM

★★★★☆☆

Terry Jones har lavet en forfriskende dokumentarfilm om vor tids økonomiske krise. Det kan lyde bizart at kombinere indlæg fra en nobelpristager og diverse forskere med dukke- og tegnefilm, men resultatet fungerer . Ja, mere end det.

Netop fordi filmen indeholder disse mentale åndehuller, der alle rummer relevante pointer, får man overskud til at lytte til de mere komplekse udlægninger af, hvorfor vi ikke lærte nok af krisen i 1929 til at undgå krisen i 2008.

Et mærkværdigt forsøg med aber har det velgørende resultat, at aber ikke er ligeså kloge som mennesker, men ligeså dumme. Og en forrygende afsluttende fællessang med spiltscreen leder tankerne hen på The Muppet Show, hvilket i grunden virker passende, for bankernes forvaltning af befolkningens penge var og blev åbenbart det glade vanvid.

BOOM BUST BOOM kan ses om en dokumentarisk paralel til spillefilmen "The Big Short", der ligeledes formåede på underholdende vis at formidle komplekse økonomiske sammenhænge. Men hvor "The Big Short" blev gennemstrømmet af en lavmælt vrede, der til slut krævede de ansvarlige bankfolk stillet til ansvar, synes BOOM BUST BOOM i højere grad at hælde til den teori, at det er vores egen idioti/griskhed, som har givet bankerne det frirum, der førte til bankkrakene.