KANINBJERGET

★★★★☆☆

Instruktørduoen John Hubley og Martin Rosen skabte i 1978 den usædvanlige tegnefilm "Watership Down" efter Richard Adams’s forlæg af samme navn.

Målgruppen var oprindelig børn, hvad den mere nuttede danske titel også afspejler, men de filosofiske lag i historien talte i mindst ligeså høj grad til de voksne, der også forstod at værdsætte filmens maleriske kvaliteter. Repremieren viser, at filmen ikke blot holder rent kunstnerisk, men også at dens (flygtninge-)historie synes mere aktuel end nogensinde.

Mike Batts "Bright Eyes" blev det musikalske højdepunkt i sangeren Art Garfunkels solokarriere på film, selvom han som skuespiller medvirkede i kvalitetsfilm som "Catch 22", "Kødets lyst" og "Bad Timing". Som del af sangduoen Simon & Garfunkel havde han i 60erne opnået verdensberømmelse via soundtracket til Mike Nichols’ Oscar-belønnede "The Graduate". "Bright Eyes" blev i 1979 den mest solgte single i Storbritannien og opnåede også vedvarende popularitet i Danmark. At bogens forfatter efter sigende ikke brød sig om sangen, ændrer ikke ved, at sangens popularitet har øget kendskabet til filmen og dermed også historien.

En række af datidens fineste britiske skuespillere lånte deres stemmer til filmen bl.a. Ralph Richardson, Nigel Hawthorne, Denholm Elliott og John Hurt, hvilket bidrog til at give historien det rette format.

I en tid, hvor masseproduceret computeranimation dominerer udbudet i de danske biografer, er der mange gode grunde til at vælge KANINBJERGET – også til sine ikke alt for små børn og børnebørn. Selvom tempoet kan virke langsommeligt for nutidens børn, så tager de ikke skade af en dosis visuel poesi.