★★★★☆☆
Barbet Schroeders liv er ligeså interessant og komplekst som hans bedste film: Han er født i Iran og tilbragte en del af barndommen i Colombia. Som purung producerede han flere af nybølge-instruktøren Eric Rohmers hovedværker og giftede sig med moderen til en af Rohmers stjerner, Pascale Ogier ("Fuldmånenætter"), der døde i en alder af 25.
Som instruktør synes han ofte tiltrukket af de mørke og dystre aspekter i menneskesjælen med et højdepunkt i von Bülow-filmen "Frikendt?", der vandt Jeremy Irons hans hidtil eneste Oscar overfor en ligeså fremragende Glenn Close.
I 2000 vendte Barbet Schroeder tilbage til Colombia for at skabe det intense homodrama "La virgen de los sicarios" ("Our Lady of the Assassins", der stadig står som et af hovedværkerne.
Også som dokumentarist skyr han ikke brændfarlige emner. I denne måned kan man se hans kontroversielle værk THE VENERABLE W ("Le vénérable W") om de systematiske nedslagtninger af muslimiske minoriteter i Burma anført af en buddhistisk munk ved navn Wirathu. Vi hører om munkens opvækst og lærer også om nogle af de ædle handlinger, som han også har udført i buddhismens navn.
Men tv-klip og mobiloptagelser afslører en hel anden side af munken og de aggressive taler og handlinger han har inspireret på sin religions vegne. I et land, hvor den buddhistiske religion er så udbredt, nyder munkene en enorm magt, og flere af hans udtalelser afslører en grundlæggende respektløs holdning til menneskerettighederne og en mærkværdig vilje til at tilsidesættelse buddhismens idealer, når det gælder muslimer.
Sammenligningerne med jødeforfølgelserne falder lige for, og vi forlader rystet biografen. For selvom den stadig mere uhyggelige munk har hovedrollen, så formår Barbet Schroeder at antyde, at han blot er spydspidsen i en uhyggelig bevægelse med dybe rødder i statsreligionen. Vi er da også vidner til kollektiv hjernevask, og de ubærlige billeder af vold mod og henrettelser af muslimer for øjnene af myndigheder og munke får forhåbenligt de nødvendige politiske konsekvenser.