YOU WERE NEVER REALLY HERE

★★★★☆☆

Lynne Ramsey specialiserer sig i barske karakterstudier, der udforsker individer under stort pres i et rådt miljø. Titler som "Ratcatcher", "Undervejs" (Morvern Callar) og "Hvad med Kevin?" vidner om en instruktør, der ikke lider af berøringsangst.

Hendes seneste film YOU WERE NEVER REALLY HERE bekræfter dette indtryk, og lægger ikke fingrene imellem i skildringen af den forpinte Joe. Han passer sin demente mor, når han ikke påtager sig at redde unge piger – med fatale følger for de mænd, der kommer i vejen.

Joaquin Phoenix, der blev Oscar-nomineret for sit spil i "Gladiator, "Walk The Line" og "The Master", men som i mindst ligeså høj grad havde fortjent nomineringer for "To Die For" og "Her", yder sin hidtil mest intense hovedrollepræstation som Joe. Både han og Lynne Ramsey blev da også hædret på filmfestivalen i Cannes henholdsvis for bedste mandlige hovedrolle og bedste manuskript.

Historien minder dog rigeligt om Paul Schraders manuskript til Martin Scorseses "Taxi Driver". Lynne Ramsey formår at dog som instruktør at give filmen et personligt præg – ikke mindst rent visuelt.

På trods af at Joaquin Phoenix er til stede det meste af filmen, selvom titlen indikerer noget andet, lærer vi ham aldrig rigtig at kende. En stærk moderbinding og en voldelig far synes at være hovedårsagen til hans psykologiske problemer.

Lynne Ramseys stil kan i passager godt virke krukket, men YOU WERE NEVER REALLY HERE rummer både mod og vilje til originalitet – og det bliver afgørende for vores oplevelse.