UNDERKASTELSE

★★★★☆☆

Michel Houellebeqs provokerende franske roman UNDERKASTELSE er blevet dramatiseret af Anja Behrens, der også har sat i scene på Betty Nansen Teatrets store scene. Måske lige stor nok i denne sammenhæng, selvom Nathalie Melbye har gjort et hæderligt forsøgt på at fylde den ud med et gigantisk kort og en række unge kvinder, hvis påklædning afspejler tekstens problematik.

UNDERKASTELSE handler bl.a. om tro under pres, og tager sit udgangspunkt i Lars Brygmanns mandchauvenistiske universitetslærer. Han bruger sin position til at nedlægge unge kvinder og det kører for ham.

Men hans verden er i forandring og selvom han bifalder det friske pust, som det muslimske broderskab er i det politiske klima, så kommer det alligevel bag på ham, hvilke konsekvenser det får for ham personligt, da de pludselig kommer til magten som en reaktion på en generel politikerleder.

UNDERKASTELSE er en tankevækkende tekst, der bag det kun til dels selvudleverende portræt viser en angst for en form for snigende muslimisering af samfundet. I disse Me Too-tider forekommer denne lærers personlige opførsel næsten mere relevant end det samfundsbillede, han tegner, men når Anja Behrens lader ham save det store kors over og være omgivet af kvinder i frække trusser og burka-overdel, så rammer hun plet.

Bearbejdelsen af romanen forekommer dog næsten for teksttro til for alvor at fænge som teater. Lars Brygmann yder dog en respektindgydende indsats. Hans lidt flade stemmeføring keder dog momentvis, for vi gennemskuer hurtigt i hvilken retning historien udvikler sig, så her ville større udsving havde være at foretrække.

Et af problemerne i teksten i forhold til en dramatisering er dog muligvis, at manden i sin selvfedme ikke ejer de store udsving, og det gør det vanskeligt for Lars Brygmann at fastholde vores opmærksomhed hele vejen.

Hans flabede mandeportræt er dog en veldisponeret begavet præstation og trods den rigeligt litterære monolog-bearbejdelse, så er UNDERKASTELSE afgjort en forestilling, der vil skabe debat – ikke ulig filmen "En frygtelig kvinde".