DEN GULE ENKE

★★★★☆☆

Haley Bennett var i sæsonen 2022-23 af cphculture.dk nomineret til prisen for årets gennembrud for sine præstationer i musicalen “Cyrano” og dramaet “Retfærdigheden for Emmett Till”. Nu får hun for alvor lov til at vise, at hun kan bære en hel film i DEN GULE ENKE (“Widow Clicquot”).

Her spiller hun vinproducenten Francois Clicquots enke Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot, der påtager sig driften på vinslottet, og som trods modgang formår at gøre distriktets champagne verdensberømt. Sideløbende med hendes kampe oplever vi passionen mellem den unge Francois og Barbe Nicole, og vi mærker kompleksiteten i deres forhold, der led under hans voldsomme stemningssvingninger

Tom Sturridge giver et udmærket portræt af den lunefulde Francois, og og Sam Riley er heller ikke ueffen som Louis Bohne, der bliver enkens mentor og elsker. Men det er og bliver Haley Bennett som den begavede Barbe-Nicole, der holder sammen på filmen.

Tilar J. Mazzeos biografi om DEN GULE ENKE ligger til grund for filmen, og instruktøren Thomas Napper fortæller hende historie med en vis fornemmelse for perioden og de smukke naturområder omkring vinslottet.

Hvorfor alle taler engelsk, får vi desværre ikke noget svar på, men lysten til et glas bobler – måske flere? – fornægter sig ikke undervejs og efter filmen.