KLASSISK TOBIAS

★★★★★☆

af Tobias Hamann

(Gyldendal)

“Kager er en udtryksform, og kager kan være spiselig kunst”.

Sådan siger den unge kagekunstner Tobias Hamann i forordet til sin første kogebog.

Og man skal ikke undervurdere Tobias Hamann, For trods sin ungdom har han allerede udforsket køkkener i 65 forskellige lande. Via en række glimrende rejsereportager formåede han at udvide formatet for de danske madprogrammer, og fik os til at kigge ud af – ikke mindst på kagefronten. Hans kogebog KLASSISK TOBIAS er da heldigvis heller ikke klassisk i almindelig forstand.

Bogen er inddelt i 11 afsnit. Her introduceres man både for nye kager og gamle kendinge i moderne tilsnit. Men typisk for forfatterens generøsitet og nysgerrighed indeholder bogen også opskrifter på brød, snacks, og tærter. Og naturligvis – forfatterens personlighed taget i betragtning – må der også være et kapitel, der blot hedder “afstikkere” – for ikke alt lader sig rubrisere.

Det kræver en del ressourcer – også rent økonomisk – at give sig i kast med flere af de spændende men også særdeles ambitiøse opskrifter. Trods undertitlen “Kager og brød fra en amatør til en anden” bør man nok ikke være hel uvant med kagebagning, før man går igang.. Selvom Tobias også i bogform er en fortrindelig fortæller og virkelig gavmild med både gode tips og relevante historier.

Et minus er skrifttypen. Den er smuk og elegant, men for lille til at være brugervenlig. Derved bliver målgruppen primært folk på Tobias’ egen alder, mens andre og især ældre vil have svært ved at tyde opskrifterne uden lup.

Men med støtte fra en mængde appetitskabende fotos bliver KLASSISK TOBIAS alligevel en berigende oplevelse af de sjældne, fordi den ikke kun giver læseren, de informationer man søger, men også perspektiver dem og giver appetit på på andet og mere.