EAST BY SOUTHEAST

Cinemateket 16/10-4/11 2015

★★★★★☆

I Cinemateket kan man i de kommende uger nyde en række nye spændende filmtilbud fra central- og østeuropa. Festivalen åbnede på festlig vis med den herligt syrede ungarske komedie LIZA – THE FOX-FAIRY, hvori danske David Sakurai har en skæg rolle som dæmonisk japansk popsanger. Efter filmen var den ungarnske ambassade vært ved en fin reception, og også flere af de øvrige lande byder på lidt til ganen i forbindelse med udvalgte visninger ligesom der vil være besøg af både instruktører og skuespillere.

Den kroatiske film THE REAPER har også særlig interesse set med danske øjne, idet Zlatko Buric (“Pusher”) spiller en vigtig rolle. Også dokumentarfilmen NAKED ISLAND kommer fra Kroatien og omhandler et brandfarligt emne, nemlig internering af politiske fanger.

Rumænien er repræsenteret med hele tre titler i år: AFERIM! er en vaskeægte Balkan-western, der indbragte instruktøren Radu Jude instruktørprisen på årets Berlin filmfestival. THE TREASURE fremstår som en satire over rumænsk burokrati, mens den underfundigt morsomme SELF-PORTRAIT OF A DUTIFUL DAUGHTER skildrer det stigende passivitet blandt unge.

Den visuelt overdådige TEST stammer fra Rusland, mens Polen er repræsenteret med et samfundskritisk værk kaldet CITIZEN, der har den internationalt anerkendte filmkunstner Jerzy Stuhr som hovedkraft.

Tjekkiet og Slovakiet har samarbejdet via filmen FAIR PLAY, det via en kvindelig løbers strenge træningsprogram tegner et uhyggeligt portræt af en totalitært styre. Fra Albanien kommer filmen BOTA, der blandt andet byder på ørehængende balkan-pop og endelig skal vi også en tur til Bulgarien for at finde filmen LESSON, der var nomineret til Lux-prisen som årets bedste europæiske film.

Så det er bare med at begive sig i Cinemateket i disse dage – for det kan meget vel blive eneste chance for at se disse uhyre interessante film på et stort lærred.
Yderligere oplysninger om festivalen – herunder spilletider – finder man på Cinematekets hjemmeside:

http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=11049