VI BETALER IKKE!

★★★★☆☆

Nørrebro Teater har i de senere år vekslet mellem nyskrevne danske komedier og moderne humoristiske udgaver af diverse klassikere. Ofte har komedier baseret på klassikere fungeret bedst jvnf. “Revisoren”, måske fordi der er mere substans i de litterære forlæg?

Franca Rame og hendes mand, Nobelpris-modtageren Dario Fo, skrev sammen VI BETALER IKKE! (“Sotto Paga! Non Si Paga!”) i 1974. Stykket havde ret sensationelt Danmarkspremiere på BaggårdTeatret i Svendborg sidst i 1970’erne, og er siden blevet spillet på bl.a. Gladsaxe Ny Teater (i 2009) med Lisbet Dahl og Preben Kristensen i hovedrollerne.

Ingen tvivl om, at Nørrebro Teaters visionære direktør Mette Wolf har set rigtigt, da hun valgte at spille lige netop dette stykke lige nu, for stykkets skildring af en befolknings voksende oprør mod stigende inflation og politisk arrogance rammer hovedet på sømmen i forhold til stemningen på Nørrebro i de seneste måneder.

Iscenesætter Joy-Maria Frederiksen nedtoner kontrasterne mellem det gammelkommunistiske ægtepar og de to ungdomsoprører, som vi møder i originalen, og den fattigdom vi møder i denne nye udgave forekommer mere selvforskyldt og mindre påtrængende. En skærende lyd ovenfra indikerer dog, at undergangen er nær.

Thomas Mørk og Lone Rødbroes ægtepar synes primært truet på deres madvaner. Mørk har naturligvis sine momenter, men virker også en anelse forceret i sin grimasseringer. På lignende måde har Lone Rødbroe en tendens til det skingre jo højere et stemmeleje, hun stræber efter at nå. Men når det virkelig gælder, så mærker man naturligvis de to professionelle komedieskuespilleres kunnen.

Anna Laybourn og Asbjørn Krogh Nissen synes endnu ikke helt at have den rette fornemmelse for materialet, og derfor bliver det Mikkel Becker Hilgart, der leverer forestillingens mest sprudlende præstationer – blandt andet som to af ordensmagtens mest håbløse repræsentanter. Mikkel Becker Hilgart fik sit revygennembrud i Bornholms Sommerrevy tidligere på året, og næste sommer kan vi glæde os til at opleve ham i Tivolirevyen overfor Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen, Thomas Eje og Lisbet Dahl. Hans biroller i forestillinger som “Lille Eyolf” på Husets Teater og “Tour de chambre” i Skuespilhuset, Det Kongelige Teater understreger hans evner som karakterskuespiller, og derfor bliver hans roller i VI BETALER IKKE! også meget mere end komiske vignetter.

Benjamin La Cours scenografi kommer først for alvor til sin ret til sidst, hvor Joy-Maria Frederiksen forsøger at give forestilling en nutidig resonans.

Men Nørrebro Teaters VI BETALER IKKE! glemmer originalens socialt funderede smerte undervejs, og derfor forløses vi ikke for alvor til sidst. Det er synd, for VI BETALER IKKE! kunne ikke være mere aktuel.

Mette Wolf og co. har tydeligvis også hjertet på rette sted, og står både i spidsen for en madindsamling og en bar, hvor man helt i stykkets ånd kun betaler, hvad man synes. Det vil givet have glædet Franca Rame og Dario Fo.

(Michael Søby)