VANYA

★★★★★★


Skuespiller Andrew Scott er biografaktuel i det smukke og særegne kærlighedsdrama “All of Us Strangers”, der allerede har indbragt ham flere hædersbevisninger. Men han er om muligt endnu bedre i VANYA, som kan opleves mandag d. 4, marts i udvalgte danske biografer som et led i de sædvanligvis fremragende teatertransmissioner National Theatre Live fra London. Her påtager Andrew Scott sig den næsten umenneskelige opgave at spille samtlige roller i Anton Tjekhovs mesterværk “Onkel Vanja”.

Simon Stephens, der p.t. er aktuel på Odense Teater med en interessant udgave af Tjekhovs “Mågen” og hvis fortolkning af “Den mystiske sag om hunden i natten” snart kan opleves på Aalborg Teater, har stået for den fine bearbejdelse og den talentfulde instruktør Sam Yates har iscenesat, men det er og bliver Andrew Scotts aften.

Det, der meget vel kunne være blevet en vulgær teknisk show-off bliver et rørende indblik i en verden af i en mistantropiske verden, hvor ægte kærlighed har trange vilkår og alle tilsyneladende elsker de forkerte.

Publikum i Duke of York’s Theatre’s udsolgte sal kvitterede med stående bifald, og den teaterglade avis Evening Standard pegede da også på Andrew Scotts indsats i VANYA som teatersæsonens skuespillerpræstation i London. Fuldstændig ubesværet bevæger Scott sig fra den ene karakter til den næste, og selvom han har humoren med – ligesom Tjekhov, så svigter han aldrig nogle af karaktererne.

Flere steder vover han nogle dristige nyfortolkninger, der i den grad giver mening. Og når Sonia prøver at overbevise Ivan, publikum og sig selv om, at der er håb forude, knækker stemmen pludselig, og vi indser, at hun har indset sit livs nederlag, mens tårerne triller ned af vore kinder.

Kun en stor skuespiller kan formidle så mange komplekse skuespillere på så høj niveau, og med sin indsats i VANYA beviser Andrew Scott, at han ikke blot er en god men også en stor skuespiller.

(Michael Søby)