USKYLDEN

★★★★★★

Et af filmårets helt store overraskelser kommer fra Iran. Amir Toodehroosta, der debuterede som spillefilmsinstruktør med “Paat” for 10 år siden, har både skrevet manuskriptet til, produceret og instrueret USKYLDEN (“Asab keshi”) – også kendt under sin internationale titel “Numb”.

Handlingen udspiller sig i en iransk børnehaveklasse. Den følsomme dreng Roham er bekymret for sin lille veninde Rana, men hans hverdag er domineret af Azad, en madglad tyran, der også gerne vil være sammen med Rana. Både Ranas og Azads adfærd viser sig at have rod i store problemer på hjemmefronten.

De tre børn spilles hjertegribende godt af Ayhan Shaygan (Roham), Kiena Mehdi Abadi (Rana) og Rayan Razmi (Azad), et uafviseligt vidnesbyrd om Amir Toodehroostas særlige evner som personinstruktør.

Men det fine ved Amir Toodehroostas mesterlige film er måden, hvorpå den diskret påpeger nogle alvorlige problemer i den iranske kønskultur. Forskelsbehandlingen i mange hjem bliver forstærket i mange skoler, blandt andet fordi man opdeler eleverne i køn. Selv i de tilfælde hvor drenge og piger må gå i samme klasse – ofte kun på grund af besparelser, mærker man en markant forskel på børnenes indbyrdes opførsel.

Amir Toodehroosta giver os et enestående indblik i de daglige strukturer i den iranske børnehaveklasse med både klarsyn, humor og nænsomhed. Gradvist forstår vi, hvilke omkostninger det kan have for de allermindste, hvis de voksne ikke i tide er opmærksomme på disse omkostninger og de langvarige konsekvenser, de kan få for et lille menneske.