UDENFOR LANDS LOV OG RET

★★★★☆☆

Frederikssund Kommunes egnsteater hedder Parkteatret. Her serveres i december ikke blot en virkelig god julegløgg, men der er på udvalgte dage også mulighed for at se eller gense det lokalt forankrede stykke UDENFOR LANDS LOV OG RET om Venslev-røverne.

En kold januar aften i 1842 begik to mænd tre drab, og det blev starten til et intenst politiarbejde, der førte til opklaring af 180 forbrydelser og 43 dømte i løbet af de næste 30 år.

Forfatteren Søren Møgelvangs bog om Venslevrøverne har været inspirationskilde for UDENFOR LANDS LOV OG RET af den Reumert-vindende dramatiker Simone Isabel Nørgaard (“Jordens indre”). Hun kvitterer med et komprimeret kriminaldrama langt borte fra alfavej.

Karen Nielsen og Kristian Høgh Jeppesen er gode typer, der låner autenticitet til dramaet, men det er den talentfulde William Bach Jacobsen Halken, som også denne gang løber med opmærksomheden, som har for vane at gøre, hvad enten han står på scenen i Helsingør eller på Bornholm.

Han skabte stor kropslig komik på Det Kongelige Teater i “Farlige forbindelser”, og det var den indsats såvel som hans præstationer som lovbryder og lovhåndhæver i UDENFOR LANDS LOV OG RET, der udløste en velfortjent Reumert-talentpris. Det ligefrem myldrer med detaljer i hans karakteristikker, og han virker stærk i både replik og rent fysisk, hvilket lover godt for fremtiden.

UDENFOR LANDS LOV OG RET bliver i Kasper Sejersens iscenesætte et stykke vedkommende egnsteater med perspektiver, der når langt ud over kommunegrænserne.

(Michael Søby)