TRUTH

★★★★☆☆

Det politiske drama har i årevis stået Robert Redfords hjerte nær, og udmøntet sig i så fremragende film som "Stem på McKay" og "Alle præsidentens mænd". Samme politiske engagement genfinder man hos ham i filmen "Truth", begavet skrevet og instrueret af James Vanderbilt ("Zodiac").

Her spiller Redford den legendariske tv-vært Dan Rather, der i årtier var spydspidsen i Amerikas mest magtfulde nyhedsprogram, "60 minutes". Lige indtil den dag, hvor han og producenter Mary Mapes fyres på grund af en sag om svindel med George Bushs uddannelse.

Vanderbilt leverer en skarp analyse af nyhedsjournalistikkens evige dilemmaer baseret på Mary Mapes bog, og han har i Cate Blanchett den ideele fortolker af et dedikeret og men også uforsonligt menneske, der kæmper for sin sag, selvom hun i sagens natur også enkelte gange må kæmpe i blinde eller mod bedre vidende. Topher Grace gør en god figur som flippet reseacher, og vi får et gensyn med gamle Stacy Keach ("Fat City").

Men det er og bliver Robert Redford, der for alvor giver filmen format. Som TV-branchens sidste gentleman overbeviser han med en autoritet og en renfærdighed, vi ikke har set, siden Henry Fonda i filmene "Vredens druer" og "12 vrede mænd". Man konstaterer, hvor undervurdet Robert Redford egentlig altid har været, selv et halvt århundrede efter at biografgængere over hele kloden faldt for ham i Natalie Wood-filmen "Inside Daisy Clover". Sandheden er, at Robert Redford i al fald idag hører til blandt de store filmskuespillere.