TRUMBO

★★★★★☆

Der er før blevet lavet film om ofrene for 50ernes heksejagt i Hollywood. Men mon ikke TRUMBO må regnes for den hidtil bedste? Både som produktion – kulisser og kostumer fremstår exceptionelt flotte – og som dokumentation er filmen i særklasse, og så er den velsignet med et par mesterlige skuespillerpræstation.

Helen Mirren nyder tydeligvis at spille den magtsyge sladderjournalist Louella Parsons, men filmen står og falder jo med Brian Cranston, der klarer overgangen fra TV til film med bravour. Kun TV-fænomenet Louis CK virker utilstrækkelig som TRUMBOs gode ven og samarbejdspartner. Men det forekommer også at være det eneste minus ved denne storslåede og generøse film.

Dalton Trumbo nægtede at oplyse, om han var medlem af kommunistpartiet og om nogle hans venner eller kolleger var det, da det kunne betyde blacklisting – og dermed arbejdsløshed og det der var værre. Han blev dog dømt for ikke at samarbejde, men formåede alligevel at vinde to Oscars (for manuskripterne til "Prinsessen holder fridag" og "The Brave One") under synonym.

Det allerfineste ved Jay Roachs film er, at den afspejler Trumbos egen oplevelse af hvad der skete. Han tilgav uden at glemme. Filmen TRUMBO kunne sagtens kun være blevet et bittert opgør med de skyldige, men er heldigvis endt som et noget mere kompleks værk.