TÓTEM

★★★★☆☆


Lila Avilés har både skrevet og instrueret den bemærkelsesværdige mexicanske spillefilm TÓTEM, der blev shortlistet til en Oscar i kategorien bedste internationale film.

Filmen følger Sol, en 7-årig pige, der skal fejre sin fars fødselsdag sammen sin store familie. Men pigen erfarer, at faderen egentlig ikke havde lyst til at holde fest, og da hun ved sin ankomst ikke må tale med ham, fordi han skal hvile sig, fornemmer hun, at noget er galt.

Naíma Sentíes er et fund til rollen som den lille Sol, der i løbet af festen får en fornemmelse for livets alvor. Lila Avilés tegner et livfuldt portræt af hendes familie og andre excentriske mennesker, der dukker op på festen.

Mateo García Elizondo er hjerteskærende god som festens ufrivillige midtpunkt, der gør sit bedste for at virke glad, men som gemmer på en stor smerte, som den lille pige gradvist får kendskab til.

Selvom det meste af handlingen udspiller sig på et sted, er TÓTEM en ganske underholdende, meget velspillet og i sidste ende bevægende film.

En sanselig og søgende billedside fjerner fornemmelsen af kammerspil, og filmen fremstår snarere som et eksistentielt komedie-drama, der tilmed giver en interessant indblik i vor tids Mexico.