THE SUBSTITUTE

★★★★☆☆

Hele juni måned er der mulighed for at nyde latinamerikanske i alle afskygninger – ofte ledsaget af receptioner og andre former for arrangementer, der sætter fokus på breden i de latinamerikanske film.

Blandt årets mest appetitvækkende filmtilbud kan nævnes Icíar “Ta’ mine øjne” Bollaíns “Yuli”, hvori den verdensberømte cubanske danser Carlos Acosta ikke blot fortæller sin gribende livshistorie, men også danser den. Seværdig er også instruktøren Laura Mora Ortegas gadedrenge-film “The Kings of the World”, der vandt hovedprisen på San Sebastian Festivalen sidste år. Filmen er bl.a.. co-produceret af Columbia og Mexico.

Og så er der Diego Lermans THE SUBSTITUTE (“El suplente”), månedens film i Cinemateket: Et argentisk drama, der i lighed med film som “Farvel, Mr. Chips”, “Koret” samt guldpalme-vinderen “Klassen”, lærer os værdien af gode undervisere.

Juan Minujín spiller med integritet rollen som en filosofisk lærer, der påtager sig at undervise en gruppe socialt belastede unge.

Men en stadig mere nærgående kriminalhistorie, der også involverer hans gamle far (herligt tvetydigt spillet af chilenske Alfredo Castro fra guldløve-vinderen “Sidste nat i Caracas”), truer med at ødelægge fremtiden for en af de unge og i sidste ende også for den idealitiske lærer.

THE SUBSTITUTE er et tankevækkende drama fra en del af verden, som vi ved alt for lidt om, og derfor et velkomment supplement til filmudbudet i Danmark.