THE NIGHT OF THE 12TH

★★★★☆☆


Instruktøren Dominik Moll – ham med “Harry, en ven i nøden” – får et overbevisende comeback med den stilfulde men også frustrerende krimi “La Nuit du 12”. Filmen lanceres desværre som månedens film i Cinemateket under titlen THE NIGHT OF THE 12TH, hvilket indikerer en engelsksproget film.

Pauline Guénas feministiske roman “18.3. Une année à la PJ” danner grundlaget for Dominik Moll og Gilles Marchands César-belønnede filmmanuskript, der omhandler nogle uhyggelige overgreb mod kvinder.

Bastien Bouillon vandt en César som årets håb for sit spil som Yohan, den unge leder af drabsefterforskningen i en lille landsby i forbindelse med mordet på en ung smuk kvinde ved navn Clara.

Filmens bedste præstation som Yohans til stadighed mere ustabile makker leveres af Bouli Lanners, der fik en César for årets mandlige birolle af Det Franske Filmakademi. Men også Théo Cholbi som Willy og Pierre Lottin som Caron yder interessant spil i mindre roller.

LA NUIT DU 12 fremstår som en forfriskende anderledes fransk spændingsfilm med noget på hjertet, men at den også blev årets film i Frankrig i 2023 kom bag på mange. Dominik Molls César for en konsekvent iscenesættelse kan der dog ikke sættes spørgsmålstegn ved.