THE LIGHT

★★★☆☆☆

Teater er en forunderlig kunstart, der kan skyde frem som blomster mellem brosten i uventede omgivelser. I nogle nedlagte butikslokale på Øster Søgade i København er der således dansk premiere på Casa Dee Productions THE LIGHT af den prisbelønnede forfatter Fergal O’Byrnes. Vi kender hans stykker fra en række forestillinger produceret i Krudttønden af That Theatre Company og hans novellesamling “Careful What You Wish For” har ligeledes opnået anerkendelser.

Også THE LIGHT kredser om store (livs-)filosofiske spørgsmål, men går det på en afdæmpet og jordnær facon, så vi alle kan relatere til det. THE LIGHT, der varer en lille time, består af tre dele, der alle omhandler livets lys – det lys, der kan give håb for menneskeheden, hvis vi kan få øje på det.

I Barry Gordon McKennas diskrete iscenesættelse oplever vi karakterskuespilleren Claus Bue give liv til tre meget forskellige mandetyper, der enten søger eller savner lyset, eller som bærer lyset med sig. Claus Bue formår ikke blot at give variation og dybde til disse mænd, men også et herligt lune, der altid har været en del af hans talent.

Kvinderollerne forekommer mere problematiske, men Maja Muhlack gør sit bedste, og det fortjener i al fald ros.

Den sparsomme scenografi fungerer faktisk udmærket, og selvom THE LIGHT må betegnes som en bagatel, så er den ikke en ligegyldig bagatel, men lige præcis en forestilling med så meget lys, at den retfærdiggør en teaterudflugt til Østerbro.

(Michael Søby)