THE FIRST SLAM DUNK

★★★★★☆

Sæsonens mest adrenalinpumpende animationsfilm er japansk. Men der er internationale ambitioner bag, hvilket både afspejler sig i titlen THE FIRST SLAM DUNK og i animationen, der beklageligvis synes at have nedtonet de asiatiske træk i filmens karakterer for et mere globalt udtryk.

Forhåbentlig er det ikke derfor, at filmen er blevet en gevaldig publikumssucces, og har allerede inden den europæiske premiere placeret sig som den femte mest indbringende animationsfilm nogensinde.

Udtrykket “slam dunk” stammer fra basketball og refererer til et særligt fjedrende afsæt, der fører til scoring, men kan også bruges udenfor banen med henvisningen til en særlig kraftig bevægelse eller reaktion mod noget. Og netop denne dobbelte betydning er central i historien om drengen Ryota, der i mange år står i skyggen af sin bror Sota, en berømt basketball-spiller. Men gradvist formår Ryota at frigøre sig og udvikle sit spil på sin helt egen måde.

Filmens omdrejningspunkt er en High School basketball kamp, hvor hvor Ryota og hans hold skal spille mod de regerende mestre fra Sannoh Kogyo High School. I løbet af kampen får vi tilbageblik, der for os til at forstå Ryota og de øvrige centrale spillere på banen.

Takehiko Inoue har både skrevet og instrueret THE FIRST SLAM DUNK, der ikke blot er en medrivende sportsfilm, men også en bevægende eksistentiel rejse mod selverkendelse og selvværd.

Det bobler af liv i samtlige tegninger, stilen er dynamisk og præget af en udsøgt farvesans, som man næsten kun finder i japanske animationsfilm.

THE FIRST SLAM DUNK er baseret på Inoues Slam Dunk-mangaserie, og fortjener at være med i opløbet om en Oscar-nominering i kategorien for de lange animationsfilm i det nye år.