STEMMER I STILHEDEN

★★★★★★


Havde man een gang mødt den tidligere overrabbiner Bent Melchior, glemte man ham aldrig. Blandt hans mange kvaliteter var et ganske enestående engagement, og det mærker man i den grad i Juan Pablo de Gamboas 18 minutter lange animationsfilm STEMMER I STILHEDEN.

Her fortæller Bent Melchior levende om sin barndom under besættelse, og om hvad der videre skete for hans familie, da samarbejdespolitiken brød sammen. Takket en heroisk indsats fra dansk side lykkedes det hovedparten af de danske jøder at flygte til Sverige, men flugten var risikabel og krævede både mod og medfølelse.

Ina Miriam Rosenbaum perspektiverer historien yderligere gennem en diskret speak med både tyngde og poesi. Den sort-hvide animation og 3D-grafikken giver filmen et dokumentarisk præg, der låner autenticitet til historien.

Filmen, der markerer 80-året for de danske jøders flugt under Anden Verdenskrig, er et samarbejde mellem Dansk Jødisk Museum og Humanity in Action, og præsenteres ved et særarrangement i Festsalen på Nationalmuseet i dag, mandag den 24. april 2023.