SONGS OF EARTH

★★★★★☆

Som den første dokumentarfilm nogensinde er Margreth Olins SONGS OF EARTH (Fedrelandet) valgt som Norges officielle bidrag i kategorien bedste internationale film, hvor den blandt andet er oppe imod det danske bidrag, spillefilmen “Bastarden”.

SONGS OF EARTH har stærke navne bag sig, idet Wim Wenders (“Paris: Texas”) står anført som medproducent i lighed med Liv Ullmann, der modtog en æres-Oscar sidste år.

Sjældent – måske aldrig? – er Norge blevet filmet så dramatisk betagende som af filmfotografen Lars Erlend Tubaas Øymo, der fanger alle facetter og farver i pragtfulde bjerglandskaber såvel som i naturskønne dale nær det brusende vand.

Rebekka Karijords hypnotisk smukke musik garneres tilmed af nogle vidunderlige gamle viser, der emmer af fædrelandskærlighed og uforfalsket stolthed.

Margreth Olins far er i første omgang vores guide, men det er som om naturen tager over og sammen med de følelsesmættede sange bliver vores vej ind i naturen og ind i den norske folkesjæl.

SONGS OF EARTH bliver dermed så meget andet og mere end blot endnu en billedskøn naturfilm. Filmen er først og sidst en hyldest til det område og de mennesker, der led store afsavn og betalte en høj pris for den skønhed,, der omgav dem.