SMOKE SAUNA SISTERHOOD

★★★★☆☆


Det er ikke kun i Finland, at traditionen med sauna og dampbad er udbredt. I Danmark synes den også på fremmarch i kølvandet på det voksende antal vinterbadere, og i Estland har man en hel særlig for saunakultur, der belyses i Anna Hints’ bemærkelsesværdige dokumentarfilm SMOKE SAUNA SISTERHOOD.

I knap halvanden time er vi i selskab med nøgne kvindekroppe af overvejende ældre dato, mens vi hører disse kvinders meget personlige fortællinger, der giver forståelse for den frihed, renselse og afslapning, der er forbudet med et sauna ophold. De røgbaserede estlandske saunaer er i generationer også blevet brugt til at ryge kød, og kameramanden Ants Tammik leger da også med publikum, så vi i passager kommer i tvivl om, hvorvidt der er menneskekød, vi sidder og kigger på.

Den islandske komponist Edvard Egilssons sanselige musik bidrager til at skabe et særegent univers, hvor både kroppen og ordet er frit, og man fornemmer at kun under disse forhold kunne disse kvinde betro hinanden deres livs hemmeligheder.

Det europæiske Film Akademi gik så vidt, at de kårede SMOKE SAUNA SISTERHOOD til årets europæiske dokumentarfilm, hvilket i bedste fald kan siges at være meget generøst. Men den fortæller ikke desto mindre en række i filmsammenhænge sjældne historier om livsvilkår for kvinder før og nu, som også mænd kan have godt at høre.