SLAGMARK

★★★★★☆

Også i denne sæson lægger Teater FÅR302 scene til en skræmmende aktuel forestilling, der ikke desto mindre tager os med tilbage i tiden, til 1948. For det var her, at den tilsyneladende uløselige krig mellem israelere og palæstinenser blev en realitet, fordi det daværende verdenssamfund med rette havde dårlig samvittighed overfor jøderne efter grusomhederne mod dem under 2. verdenskrig.

750.000 palæstinensere blev i sin tid forvist fra deres hjem og i dag lever mange af dem og deres efterkommere – tilsammen over en million flygtninge – som statsløse i eksil under umenneskelige forhold i flygtningelejre.

SLAGMARK, der er produceret af Teater Gaius, tager udgangspunkt i israeleren Yizhar Smilanskys selvbiografiske roman af samme navn, og beskriver på rystende vis hans erfaringer i forbindelse med den krig, som israelerne omtaler som “Uafhængighedskrigen”, men som palæstinenserne kalder al Nakba: Katastrofen.

Jacque Lauritsen har ikke blot taget initiativ til forestillingen, men også skrevet det knivskarpe manuskript og spiller tilmed samtlige roller. I Andreas Dawes klarsynede og aldrig effektjagende iscenesættelse bliver SLAGMARK en triumf for Jacques Lauritzen både som dramatiker og skuespiller.

I lighed med “Besættelsens fanger”, der også spillede på Teater FÅR302, ligger styrken i, at kritikken af den israelske politik kommer fra egne rækker, men Jacques Lauritzen giver det politiske teater et menneskeligt ansigt, som hæver forestillingen over dogmer og politiske tilhørsforhold ved blot at appellere til vores empati og den sunde fornuft. Dermed bliver forestillingen en af de mest væsentlige teateropsætninger på en dansk scene lige nu.

(Michael Søby)