SKRUEN STRAMMES

★★★★☆☆

Benjamin Brittens kammeropera SKRUEN STRAMMES (“The Turn of The Screw”) er baseret på en mini-roman af den herhjemme urimelige glemte Henry James. Mange af hans værker ligger til grund for fremragende film bl.a. “Washington Square”, som bl.a. William Wyler har skabt den definitive filmudgave af under titlen “Arvingen”. Men også den ligeledes Oscar-belønnede James Ivory har med poesi filmatiseret flere Henry James-romaner bl.a. “The Europeans” og “The Bostonians”.

“The Turn of The Screw” blev takket være instruktøren Jack Clayton til en af filmhistoriens smukkeste gysere med titlen “De uskyldige” (“The Innocents”) i 1961. Som den erotisk understimulerede guvernante ydede Deborah Kerr en stilfærdigt fængende indsats, og man fornemmer, at den prisbelønnede iscenesætter Anthony Almedia også har set filmatiseringen, inden han gik i gang med operaversionen.

På Det Kongelige Teaters Gamle Scene fanger Benjamin Brittens musik flot uroen under den viktorianske pænhed, og dirigenten Robert Houssart formidler den overbevisende til det veloplagte Kongelige Kapel.

Novellaens opulente villa med alle dens hemmeligheder reduceres desværre til en dekonstruktion af scenografen Rosanna Vize, hvilket får luksusvillaen til at ligne et håndværkertilbud. Det berøver i nogen grad forestillingen for en overbevisende (gyser-)atmosfære. Lucy Carters lysdesign opvejer dog en del.

Fredrik Bjellsäter varetager både prologen og partiet som den dæmoniske Peter Quint, men det er kvinderne og børnene, der ligesom i filmen gør størst indtryk.

Clara Cecilie Thomsen virker kernesund af udseende og frisk i stemmen som den unge guvernante, der får til opgave at passe to forældreløse børn, da deres onkel hverken har tid eller interesse for det. Det viser sig, at de måske ikke har været i helt heldigt selskab tidligere, og det spøger tilsyneladende i den store villa. Eller er guvernanten bare for uerfaren og pylret til at håndtere børnene og er det måske i virkeligheden hendes fantasier, der er værst for børnene?

Barbro Citron og Milo Wajnman Køie gør begge indtryk som børnene Flora og Miles, og Gisela Stille er godt placeret som den mystiske Miss Jessel. Men eftermiddagens stærkeste vokale og spillemæssige præstation leverer Johanne Bock som den imposante husbestyrinde Mrs. Grose.

SKRUEN STRAMMES er blevet til i et samarbejde mellem Opera Europa/Camerata Nuova og Det Kongelige Teater, og fremføres på engelsk med danske overtekster.

(Michael Søby)