IDIOTERNE

★★★★★☆

Statens Scenekunstskole har kastet sig over en dramatisering af Lars von Triers grænseoverskridende film, "Idioterne". Det er der ikke blot kommet en fin elev-præsentation ud af, men også en forestilling, der i sig selv fortjener opmærksomhed. For Maria Kjærgaard-Sunesen hører afgjort blandt de store iscenesættertalenter. Hun får ikke blot det bedste frem i samtlige spillere, men skaber også et spændende univers, som suger os ind og holder os fast.

Hvis man har set Christian Lollikes "All Your Dreams Come True", virker de medvirkende i "Idioterne" muligvis bonerte,
men rent sjæleligt skåner de ikke sig selv. Scenografen Simon Holk Witzansky lader et stort anvendeligt stillads danne rammen om det hus, hvori det meste af handlingen udspiller sig.

Her møder vi en gruppe mennesker, der foregiver at være spadsere. Publikum bliver i mere end én forstand deres målgruppe, så det er på eget ansvar, at man sætter sig på de første rækker. De afsluttende konfrontationer med arbejdsplads og familie har man udformet som rollespil i gruppen, men det gør ikke scenerne mindre påtrængende.

Patrick Baurienter har stor gennemslagskraft som den egocentriske Kristoffer, mens Silke Biranell har nogle uhyggeligt præcise detaljer med i sine spasmer og er ligefrem rørende som den godmodige pige Karen med den dunkle fortid. Men denne opsætning lover godt på så mange områder, at man må komplimentere alle ansvarlige for resultatet.