KING LEAR

★★★★☆☆

Kan man spille William Shakespeares tragedie KING LEAR som komedie ? Ja, åbenbart. Det er i al fald hvad The Globe Theatre gør i deres turnéversion, der gæstespiller på Kronborg denne sommer.

Det er ikke kun Shakespeares poesi, der får ekstra glød på originalsproget, også diverse eder og forbandelser bliver til små verbale fester på engelsk. Især når de som her bliver lagt i mundene på et hold skuespillere, der kan tale, så ikke en stavelse går tabt.

Men med den komiske vinkel på stoffet svigter man i sidste ende King Lear-karakteren. Hans totale kollaps til slut virker
næsten morsom, men det kan også hænge sammen med valget af skuespiller. For Joseph Marcell er i Danmark uløseligt forbundet med komedieserien "Rap fyr i L.A." med Will Smith. Her spiller Joseph Marcell den bøssede butler.

Måske er Shakespeares komedier i virkeligheden bedst egnet som udendørs-forestillinger? Det var i al fald næppe gået med en alvorlig KING LEAR på tre timer, når man på Kronborg insisterer på først at starte kl. 20. Lærer man aldrig, at DSBs toge næsten altid er forsinket, og at det langt fra er alle Kronborgs gæster, der har bil ? Vi var først tilbage på vesterbro kl. 1.00 på en hverdagsaften – og det er faktisk ikke i orden. En lille shuttlebus til og fra Kronborg fortrinsvis med henblik på ældre og børn samt bedre co-ordination af Østbane og S-tog kunne også gøre underværker.

KING LEAR på Kronborg er en umiddelbar fornøjelse, der dog næppe sætter sig de store spor i bevidstheden, men som man ikke desto mindre kan nyde som en let sommeranretning.