Månedens interview:

Jacob Baagøe Thomsen

Hvis man genkendte den kække fløjtespiller ved siden af Grand Prix-vinderen Emmelie de Forest, så var det ikke tilfældigt. For Jacob Baagøe Thomsen havde allerede prøvet at vinde DR1s TALENT 2010-konkurrence som en del af de populære Copenhagen Drummers.

Vejen til en international Grand Prix-sejr i Malmø må synes lang, når man kommer fra Halskov, en forstad til Skive. Men allerede som barn sørgede forældrene for at stimulere Jacobs musikalske interesser.

"Indtil jeg var 10 spillede jeg hovedsagligt på spande og lufttromme. Så kom jeg via mine forældre med i den lokale bygarde, hvor jeg lærte at bruge en tromme, men også lidt fløjte og andre blæseinstrumenter. Det var en super god blanding af musik, socialt samvær og disciplin."

Efter handelsskolen søgte Jacob ind til militæret for at prøve sig selv lidt af, og kom da også ind ved Livgarden. Men drømmen om at gå vagt foran de royale slotte brast på grund af en knæskade udløst under den sidste fodboldkamp, inden turen gik til København.

"Mit liv tog så en lidt uventet drejning, da jeg i stedet søgte ind i Livgardens tambourkorps. Her oplevede jeg en ny form for disciplin, og fik både et nyt kendskab til mit instrument og en række gode kammeratskaber."

Livgarden var heldigvis også tilfreds, og snart blev Jacob tilbudt en fast kontrakt. Sideløbende uddannede han sig inden for sundhed og ernæring. Jacob var i sin tidligste barndom klassens tykke dreng, men da trangen til opmærksomhed fra det modsatte køn blev for stor, ændrede Jacob og hans familie kostvaner radikalt.

Den trimmede fløjtespiller nyder dog stadig at få et stykke lagkage, når han er hjemme i Jylland, men kan idag supplerer sine indtægter med indkomsten fra sit firma, Spinae.dk. Her tilbyder han personlige trænings- og kostvejledningsforløb samt mobilt massage.

Jobbet som livgarder valgte han dog at sige farvel til.

"Det var et godt job, men efter et stykke tid begyndte jeg at mangle udfordringer. Bortset fra nogle ture til udlandet, er det jo meget de samme steder, at Livgarden spiller. Og så er jeg nok også en lidt rastløs natur. På den gode måde naturligvis, for lidt stress er altid sundt. Men det er selvfølgelig vigtigt at fornemme hvornår det blir for meget."

Jacob Baagøe Thomsen udstråler alligevel både ro og nærvær, selvom kalenderen efterhånden er blevet fyldt godt op af aftaler. Især efter at han sammen med seks venner fra Livgarden formede Copenhagen Drummers.

"Vi tog til audition for at prøve det af og spillede i første omgang en synkron march, fordi det var det, vi kunne på det tidspunkt. Folk virkede begejstrede og vi gik videre til live-showene. Så overvejede vi, om vi skulle give dem mere af det samme, men konkluderede, at – fandme nej – det skulle vi ikke. Til dagligt lå musikken jo i meget faste rammer, og det gjalt om ikke at skille sig ud, så nu ville vi benytte chancen og slå os løs.

Ved det første live-show spillede vi på skraldespanden, mens det føg med mel og der var ild i stikkerne, og i de efterfølgende shows kom der så vand på trommerne, og der blev brugt farvestikker, knæklys og vind. Så gik vi hen og vandt – og så var grundstenen lagt."

Copenhagen Drummers udgav singlen "Jeg er din" og gruppen, der idag har fire medlemmer, fylder stadig en stor del af Jacobs hverdag. Man skal slet ikke blive overrasket, hvis der kommer nyt fra dem senere på året. Dog ikke med egne tekster, selvom Jacob da har en lille bog fyldt med de første spæde forsøg.

Men en lille pause blev dog nødvendig, da Jacob og hans med-trommer Morten blev kontaktet med henblik på deltagelse i det danske Grand Prix.

"En af folkene bag Emmelie (de Forest) tog kontakt til vores manager, og sagde, at man manglede to personer, en på fløjte/tromme og en på tromme, til at gi nummeret lidt ekstra rent visuelt. Og så mente man altså, at Mortens og min udstråling var det, der fungerede bedst i den sammenhæng. Min eneste betingelse var, at jeg ville vide helt præcis hvilken fløjte jeg skulle spille på, så jeg kunne få noget undervisning og dermed blive i stand til også at tage med ud og spille. Jeg ville ikke bare stå på en scene og lade som om, at jeg kunne spille."

"Only Teardrops" er faktisk ikke fra i år og er allerede indspillet med studiemusikkere, da Jacob kommer ind i billedet. Men ifølge Jacob har Hans Møller, der spiller fløjtesoloen på Emmelies CD, intet ønske om at stå i rampelyset.

"Jeg får rigtig mange komplimenter for mit spil på CD’en, som jeg så pænt og høftligt sender videre til den mand, der har fundet på det. Jeg har også øvet med Hans flere gange."

Selve sceneshowet fik Jacob også indflydelse på.

"Der var selvfølgelig koreograf på, men vi fik relativt frie hænder til at skabe et symmetrisk sceneshow, hvilket også hører blandt vores spidskompetancer. Så resultatet var i høj grad noget, man fandt ud af i fællesskab."

Efter sejren i Malmø er der for alvor kommet bud efter Emmelie og co., og folk blir da ind imellem også skuffet, hvis Jacob og hans fløjte ikke er med. Så der har været en del rejseri – også uden for landets grænser i kølvandet på triumfen. Jacob har dog også været ude og optræde en del med Copenhagen Drummers, der siden TV-debutten har givet over 300 shows i ind- og udland. De leverede f.eks. den musikalske opbakning til Rasmus Kofoed, der deltog i VM for kokke. Også han nåede naturligvis til tops…

Men måske venter den allerstørste oplevelse forude. For sidst på året skal den da 25-årige Jacob være far for første gang.

"Mig og kæresten skal til december ha’ en dreng, kulminationen på et ubeskriveligt år. 2013 bliver virkelig svært at slå."