PELLE EROBREREN

★★★★☆☆

Udendørsteater i Danmark kan på forhånd synes som en umulig opgave, men Frilandsmuseet har atter engang vovet pelsen og sluppet godt fra deres hidtil største satsning, Martin Andersen Nexøs PELLE EROBREREN som musikalsk familieteater. Selvom det regnede det første kvarter på premieredagen, så kunne intet tilsyneladende stoppe de ukuelige medvirkende, og efter en kort pause, måtte selv solen bakke op om dette glimrende initiativ.

For det er noget ganske særligt at opleve historien om PELLE EROBREREN fortalt i på een gang historiske og realistiske omgivelser. Asger Bonfils får på forbilledlig vis fortalt historien om Pelle og Lasse-far på halvanden time, så både børn og voksne føler sig godt underholdt. Fortiden vækkes til live, og så må man næsten tilgive, at ingen af de medvirkende tilsyneladende kan synge.

Michael Lundbye Sledsager har den helt rigtige kækhed som Pelle. Benjamin Boe Rasmussen svinger noget skarpt mellem svensk og dansk uden svensk accent, men forekommer dog stadig troværdig omend relativ ung som den forhutlede Lasse-Far. Det er dog ikke Benjamin Boe Rasmussens skyld, at Max Von Sydows definitive portræt af figuren i Bille Augusts filmiske mesterværk stadig står så stærkt i bevidstheden på alle, der har set det.

Blandt birollespillerne bemærker man især Neel Rønholt, der åbenbarer en forfriskende djærvhed som Marie. Helt fremragende er Merete Hegner som Karna og andre jævne kvindfolk. Hegner har et barokt lune og en autencitet, der bliver en stor gevinst for forestillingen.

Så glem alt om Det Kongelige Teaters misforståede Robin Hood i Ulvedalene, og tag i stedet familien med på Frilandsmuseet. Det er sikkert billigere, og så kan det oven i købet være, at rollingerne også lærer lidt Danmarkshistorie ?