BIRTHE KJÆR I CIRKUSBYGNINGEN

★★★★★★

Udgivelsen af Aller Press’ nye blad "Alt om Dansktoppen" falder sammen med at selveste Birthe Kjær udsender CD nr. 32, så hvorfor ikke markere dette ved et stort anlagt show i Cirkusbygningen? Her kunne man efter en fin middag ledsaget af effektive numre fra Wallmans flotte dinner-show opleve dansktoppens ubestridte dronning levere en stensikker blanding af gammelt og nyt.

Titlen på den nye CD er ganske passende "Birthe", for hele Danmark synes at være på fornavn med Birthe Kjær. Og man behøver ikke være dansktopfan for at lade sig rive med af det format og den professionalisme, som hun udviste denne aften.

Anede man en let forkølelse i første udgave af "Vi maler byen rød", så blev den snart mejet til side af Birthe Kjærs
jernvilje, ønsket om altid at yde sit ypperste. Med den ukueligt optimistiske "Sommer og sol" var det som om, at alle
forhindringer blev overvundet og Birthe Kjær trådte i karakter som den magtfulde performer, hun forbliver at være.

Stemmen synes faktisk rigere idag end da hun brød igennem i dansktoppens barndom sidst i 60erne, og at countryballaden "Lyden af dit hjerte" (hentet fra den nye CD) nu ligger nummer et på hitlisten bør ikke ses som et udtryk for nostalgi, men et bevis på, at Birthe Kjær vitterlig er Danmarks mest slidstærke sangerinde.

Ingen og intet virker tilmed mere dansk end Birthe Kjær, hvilket kan få een til at glemme det internationale niveau, hun faktisk befinder sig på. Det fik hun dog understreget med et imponerende medley af Grand Prix-vindere, fra "Hallelujah" og "Ein Bisschen Frieden" til "Save All Your Kisses for Me" og "Waterloo". Disse sange blev fremført med et vokalt overskud, som faktisk overgik originalerne. Man håber virkelig hun en dag får lejlighed til at gøre det samme med musicalnumre fra klassiske musicals som "Mame", "Hello Dolly", "Kismet" og "Carousel".

For når hun til sidst så giver os sin egen favorit "My Way", som hun har taget på repertoiret igen, efter at have sunget den ved sin nu afdøde veninde Grete Søncks 80 års dag, får vi en luksusudgave, der lyser af livsvisdom. Det er som om alle vennerne bliver en del af sangen, døde såvel som levende.

I salen genkender man Jørn Hjorting, Dario Campeotto og Kjeld Heick mfl., og man fornemmer en kolosal respekt for den kvinde, der som den eneste har holdt sig på toppen i alle årene – tilmed uden at miste sig selv. Den afsluttende stående ovation fra dem og det øvrige publikum sagde det hele: Vi elsker dig, Birthe.