PREBEN KAAS

Det bli’r vinter førend man aner

af Jakob Steen Olsen og Rikke Rottensten

(People’s Press)

★★★★★☆

Man fornemmer allerede tidligt, at der ligger grundig research til grund for denne bog, og det skulle sørme også bare mangle andet. Forfatterne er da også Rikke Rottensten og Jakob Steen Olsen, der også var sammen om at skrive en glimrende Stig Lommer-biografi for nogle år siden.

I store dele af bogen befinder vi os da også i sammen univers, nemlig på morskabs-teatret ABC. Her spillede tidens store mandlige stjerner som Dirch Passer, Jørgen Ryg og Kjeld Petersen omgivet af talentfulde skuespillerinder som Sigrid Horne-Rasmussen, Kirsten Walther og Judy Gringer. Og her fik en ung mand ved navn Preben Kaas sat sit præg på repertoiret, først som skuespiller, senere som tekstforfatter, instruktør og direktør.

Forfatterne har talt med en lang række relevante mennesker om Preben Kaas, og materialet har tydeligvis været så omfattende, at man næsten ikke har kunne begrænse sig. Det gør i passager bogen ganske overvældende, men
bliver i sidste ende også dens force. For derved får vi
detaljerne med og dermed tegnet et nuanceret portræt af et
komplekst menneske.

Historien om denne teaterdynamo, der desværre brændte ud alt for tidlig, bør også fortælles nu, mens folk, hvis skæbne han berørte, stadig kan bidrage til den. Og når det som her gøres med kærlighed til stoffet og til manden i centrum, så har både de pårørende, teaterbranchen og publikum i al almindelighed grund til at glæde sig.