NØDDEKNÆKKEREN

★★★★★☆

Den klassiske børnevenlige ballet NØDDEKNÆKKEREN får nyt liv i Tivolis Koncertsal – ikke mindst på grund af Dronning Margrethes kostumer og scenografi.

Hvem andre end dronningen ville have mod til at servere store blomstrede kjoler og smække orange og turkise stoffer sammen? Men det har hun og heldigvis for det. For derved bliver Claras drøm, der er så central for handlingen, i sandhed fantasifuld og ikke blot ensartet æstetik, som man ofte ser det i andre balletopsætninger.

I dette drømme-univers kan alt nemlig ske – også farvemæssigt. Dronningen, instruktøren Peter Bo Bendixen og dramaturgen Henrik Lyding har på festlig vis især hentet inspiration i Tivoli – før og nu. Selv kontrollørerne kommer med på scenen!

Men dronningen har tydeligvis også ladet sig påvirke af de mange rejser til udlandet, og sørger for en etnisk mangfoldighed og rigdom, der inspirerer. Hendes forkærlighed for H. C. Andersens papirklip smitter heldigvis også af på forestillingen.

Eneste minus synes at være musikgengivelsen, der hverken yder Tjajkovskijs værk eller forestillingen fuld retfærdighed. Der er en hårdhed i lyden, der i passager kvæler den musikalske poesi en smule.

Heldigvis danses stort set alle partier smukt, men ingen yndigere end den lille Claras, varetaget af den lille estlandske Teele Ude.

Ved fremkaldelserne tog dronningen spontant en blomst fra sin egen buket og gav den til den unge danserinde. En enkel smuk gestus, der i sandhed var en dronning værdig. Sådan som forestillingen iøvrigt også er det.