SALLYS FAR

★★★★☆☆

Den ukuelige Louise Schouw har fået den gode ide at gøre Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen muntre børnebøger om SALLYS FAR til teater Niels Secher får tilmed fikst flettet forestillingens litterære grundlag ind i sin sceneografi.

Gunvor Reynberg har formået af bevare bøgernes bramfrie tone i sin dramatisering og som et ekstra plus optræder også Sallys mor – præcis som hun gør i bøgerne: Kun set fra ryggen – og iført en smækker kjole,

Morten Bo Koch illuderer med overbevisning som Sallys meget talende far. Han kan være både plat og pinlig, men altid med en god portion charme, så vi godt kan lide ham trods hans indlysende fejl som far.

SALLYS FAR sætter også fokus på en stærkt undervurderet sygdom, nemlig mandeinfluenza! Det bliver sågar titlen på en af Sigurd Barrett & Eskild Dohns både iørefaldende og vittige sange. Ikke alle synges lige smukt, men det passer faktisk godt i forestillingens hverdagsmiljø.

Sally spilles med passende barnlig uskyld af Marianne Gonnov Bøgelund, men måske kunne udtrykkene justeres lidt, så hun fremstår lidt mindre sur, for hun synes jo faktisk, at far er meget sød og sjov, selvom hun siger, han er pinlig. Hun lyser dog op i selskab med vennen Svend, en lille rolle, som Anton Sager varetager med kæk sødme.

Helt uimodståelig er Kristian Holm-Joensen som Sallys lillebror, Eddie. Som han sidder der på køkkenbordet med sine små korte dukkeben, ligner han en krydsning af en alien og en vanskabning, men Kristian Holm-Joensen finder en forunderlig poesi i Eddies nysgerrighed på livet. En nysgerrighed, der også gør, at Eddie ofte kommer til at lave skøre ting. Det er unægtelig en rigtig dårlig ide at tage selv en kunstig lort i munden og at børste tænder med toiletbørsten, men vi elsker Eddie, fordi han gør det. Kristian Holm-Joensen har et mylder af fine detaljer i sit levende portræt af Eddie, og hans finurlige spil hører blandt de sjoveste præstationer i sæsonens børneforestillinger.

SALLYS FAR er en forestilling, der fremkalder latter hos både børn og voksne, og mon ikke iscenesætteren Louise Schouw kan finde materiale til endnu en forestilling med Sally, hendes far og mor, samt lille Eddie?

(Michael Søby)