SÅ LANGT, SÅ… …DAN

★★★★☆☆

Jacob Morild, Cafe Livas ukuelige kunstneriske leder, er også en intelligent tekstforfatter og en musikalsk kabaret-kunstner. Men først og fremmest er han en meget morsom mand, og det kommer også Cafe Livas gæster til gode en grå og småkedelig mandag aften.

Vi møder ham både i skikkelse af en fjollet fulderik med sprogforbistringer og som en vikarierende præst med beske bemærkninger om dette og hint. Med salig fryd griller han også Alex Vanopslaghs boglige banaliteter: “Du Kan Godt”, lyder det letkøbte slogan fra Alex Vanopslaghs “Vejen til ansvar” og det kan han jo sagtens påstå, men det ved han faktisk intet om.

Morild har også skarpe iagttagelser i sin “Vælgervejledning”, hvor han på humoristisk vis gennemgår partiernes holdninger til diverse brandbare politiske emner.

Folkeligheden får et lille nøk ekstra i “Filatelir”, der i bekymrende grad begynder at ligne et stripnummer, og efter pausen giver han den minimum gas som lidet rullende rockvrag, mens publikum kæmper med lattertårerne. Begge numre med genresikker musikalsk assistance af den erfarne og hyppigt prisbelønnede komponist Morten Wedendahl.

Også Nicolai Majland spæder til musikalsk i den afsluttende vise “Så Langt”, og atter engang må man erkende, at Jacob Morild kommer vidt omkring i sit talent.

SÅ LANGT, SÅ… …DAN? forekommer lysere og lettere end flere tidligere soloforestillinger, og så overrasker Morild ved at tage de unges parti i flere sammenhænge, for hvem fanden er det egentlig, at de har deres dårlige vaner fra?

Så på trods af forestillingens beskedne indpakning rummer den alligevel stor komik baseret på præcise observationer opsnappet af en mand, der stadig – og muligvis modvilligt? – er på bølgelængde med sin samtid.

(Michael Søby)