RØD HIMMEL

★★★★☆☆

Christian Petzold hører utvivlsomt blandt de mest begavede instruktører i tysk film, og selvom de færreste af hans film, kan kaldes helstøbte, så er de altid tankevækkende og mentalt stimulerende.

Det gælder også RØD HIMMEL (“Roter Himmel”), De Tyske Filmdage åbningsfilm, der indbragte Petzold den store jurypris i Berlin, hvilket i dag synes meget generøst. Men det er en af den slags film, som prikker til vanetænkningen – uden at give os alle svar.

Thomas Schubert er overbevisende som den møgirriterende forfatter Leon, der er taget i sommerhus med vennen Felix for at kunne afslutte sin anden bog. Han er tydeligvis i kunstnerisk krise, og ret umulig at være sammen med og han afstår generelt fra at hjælpe og tage del i fællesaktiviteter. Hans koncentration forstyrres af deres nydelige værtinde Nadja (indtagende fremstillet af Paula Beer), der – forstå det hvem der kan – viser interesse for Leon.

Vennen Felix (et sympatisk portræt af Langston Uibel) overrasker Leon som homoseksuel, og den husven, som den selvcentrerede Leon gik ud fra var Nadjas kæreste, er derimod Felixs elsker. Pludselig ser Leon, at den kvinde, der har forstyrret hans tanker under hele opholdet, faktisk er ledig på markedet og måske endda tiltrukket af ham?

Men en skovbrand kommer stadig tættere på jvnf. filmens titel, og får fatale følger. Men måske bliver det også det spark i røven, som forfatteren Leon har brug for, så han endelig kan få øjnene op for andre end ham selv, og se den verden, der er udenfor hans egen?