REBEL

★★★★☆☆

Krigen i Syrien har kostet henved en halv million menneskeliv. Når man har set REBEL, føler man næsten, at man har været vidne til de fleste drab. Filmen fremstår desværre så brutal, at den ufrivillig kommer til at spænde ben for vores engagement i filmen, for det er simpelthen for råt et univers at være vidne til i over to timer.

Det er synd, for REBEL er på mange måder en nærgående og frem for alt vigtig film om en krig, der bare ikke forsvinder – uanset hvor meget vi forsøger at fortrænge den. Derfor giver den pågående stil også mening, selvom den til tider virker ubærlig.

Aboubakr Bensaihi er fremragende som Kamal, der bruger sine raptekster til at bekrige de mennesker, der i hjembyen Bruxelles prøver at lokke hans 13-årige lillebror Nassim (rørende fremstillet af Amir El Arbi) til at deltage i den syriske krig. Kamel er selv taget til Syrien som hjælpearbejder, men bliver taget til fange. Situationen spidser til for begge brødre, og snart må deres mor Leila (den formidable Lubna Azabal fra “Den blå kaftan”) selv drage i krig i håb om at redde sine sønner.

REBEL er instrueret af Adil El Arbi and Bilall Fallah, og er en film, der sidder i kroppen længe efter. Tankevækkende og uhyre velspillet, men også voldsom. Du må se den på eget ansvar – og under ingen omstændigheder sammen med børn.