POOR THINGS

★★★★★★

Selvom filmåret stadig er ungt, har man svært ved at forestille sig, at vi får en mere vild, vanvittig og vovet filmoplevelse i 2024 end POOR THINGS.

Den dybt originale græske instruktør Yorgos Lanthimos er bl.a. kendt for Oscar-vinderen “The Favourite”, men denne gang overgår han sig selv med en film, der ikke ligner nogen anden amerikansk film.

Den australske manuskriptforfatter Tony McNamara er netop blevet hædret af USAs National Board Of Reviews for sit manuskript til POOR THINGS baseret på Alasdair Grays roman af samme navn. Det er lykkedes ham at skabe en afsæt for et unikt billedorgie i en verden uden grænser.

Vi møder den særegne unge kvinde Bella Baxter (Emma Stone i sit livs rolle). Hun vækkes til live med en ny hjerne i hastig udvikling af den bizarre videnskabsmand dr. Baxter (sært rørende spillet af Willem Dafoe).

I sin iver efter at se verden flygter hun fra dr. Baxter og får den hårde måde lært om livets realiteter. En klam advokat Duncan Wedderburn (vittige Mark Ruffalo) ønsker at udnytte hende, men hun kommer ham i forkøbet, og med støtte fra nogle pragtfulde kvinder bl.a. en overdådig Hanna Schygulla som Martha Von Kurtzroc (!) og den sprøde Kathryn Hunter som en handlekraftig bordelmutter.

En i sandhed eventyr filmscenografi og nogle gradiøse kostumer samt en opfindsom lydkulisse med overrumplende musikvalg bidrager kun til fornøj-elsen, og vi må heller ikke glemme Ramy Youssefs gennemsympatiske Max McCandles.

Intet under, at Venedig Filmfestivalen tildelte POOR THINGS hovedprisen Guldløven som festivalens allerbedste film. Om Oscar så også har mod på at hædre POOR THINGS, kan man kun håbe på.