PLAN 75

★★☆☆☆☆

Instruktøren Chie Hayakawa har sammen med Jason Gray skrevet manuskriptet til den klinisk kolde sci-fi-film PLAN 75, som næppe har publikumsappel nok til at retfærdiggøre en status som månedens film i Cinemateket.

Titlen henviser til et fiktivt regeringsprogram, der opfordrer pensionister i alderen 75+ til at taget at tage livet af sig selv, for derved at spare samfundet for fremtidige udgifter – og med økonomisk kompensation til deres børn.

Vi møder en ældre kvinde, hvis muligheder for overlevelse synes begrænset, en yderst pragmatisk Plan 75-sælger og en filippinsk arbejder, der alle står overfor valget – livet eller døden.

Chie Hayakawa har som iscenesætter visuel fornemmelse og hun er godt hjulpet af en filmfotograf med udpræget farvesans. Men PLAN 75 forbliver et filmisk stilleben, og selv ikke prisbelønnet spil af Chieko Baisho og Hayato Isomura kan hypnotisere os til at tro, at PLAN 75 er andet end en fortænkt fremtidsfabel, der aldrig burde have haft mere end en enkel visning.

Det kunne have levnet plads til film, der viste hvor fin en skuespillerinde nyligt afdøde Gina Lollobrigida faktisk var i sine tidlige italienske film fremfor fire overfladiske film i en pinlig hyldestserie, der blot udnytter hendes stjernestatus som en liderlig gravrøver.

Hvis Cinemateket virkelig ønsker at lukke sig selv, skal Cinematekets programråd bare fortsætte i denne stil.