PARANOIA

★★★☆☆☆

Dramatikeren og iscenesætteren Kari Vidø, der stod bag de populære tv-serier om “Nynne” og “2900 Happiness”, forsøger at få comeback som filminstruktør med den psykologiske gyser PARANOIA (der oprindeligt hed “Cykose”).

Zoe Bryan Hertz spiller Lulu, der efter for mange shots og en tur på hospitalet føler sig forfulgt af en ung pige, der måske er et spøgelse, men meget virkelig for Lulu.

Derfor tiltrækkes Lulu af Mads, skolens farlige fyr, fordi han har været indlagt og kan se ting, som ingen andre kan. Mads er heller ikke upåvirkelig, når hun viser ham interesse, og på trods af advarsler fra flere sider, prøver de sammen at løse mysteriet.

Zoe Bryan Hertz er nogenlunde dækkende som den paranoide Lulu, men det er gang på gang August Issac Carter, der løber med opmærksomheden. Han har tidligere medvirket i serier som “Hooligan” og “Equinox”, og formåede også at markere sig på Det Kongelige Teater i den Reumert-vindende forestilling “Arven”. Hans hemmelighedsfulde spil som den forpinte Mads ligner et filmgennembrud.

Filmens bedste præstation leveres dog af Solbjørg Højfeldt, der sidste år leverede en prisværdig præstation som dement kvinde i kortfilmen “Stå, engle, på vagt”. Nu er hun atter fremragende – denne gang som en sært uhyggelig kvinde, der måske rummer svaret på den gåde, der plager Lulu.

PARANOIA er faktisk bedre end så mange andre af de gysere, som vi desværre belemres med i de danske biografer i disse år. Men rigtig spændende bliver den først, når Solbjørg Højfeldt gør sin entre.