PANIC!

★★★★☆☆

I 2019 holdte klimaaktivisten Greta Thunberg sin mest berømte tale, og sagde blandt andet:


“Adults keep saying: ‘We owe it to the young people to give them hope.”
But I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear, I feel everyday. And then I want you to act. I want you to act, as you would in a crisis. I want you to act, as if our house is on fire. Because it is”

Det er dette citat, der er udgangspunkt for Madame Nielsens lidenskabelige og legesyge skuespil, der netop har modtaget en Reumert-nominering.
Den særdeles talentfulde iscenesætter Camille Sieling Langdal, der blandt har haft sin gang på Teater Momentum i Odense, har instrueret seks unge afgangselever fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og fået det bedste frem i dem alle.

Alexander Bryld Obaze, Amalie Husted Mørup, Christoffer Hartmann, Laura Kjær, Lærke Erhard Huniche og Rasmus Arved Monrad øser i første del af deres komiske talenter som mennesker på randen af nervøse sammenbrud, fordi folk bliver ved med at spise kød eller fordi man ikke nødvendigvis kan se, om en person bør tituleres han, hun eller høn.

Efter en kort pause får de medvirkende i højere grad brug for psykologisk tekstforståelse og andre klassiske færdigheder som analysebaseret replikbehandling i en skræmmende fremtidsvision med rødder i den græske oldtid.

PANIC! forekommer sine steder lige lovlig firkantet i sit portræt af vor samtid, men at stykket både har bid og relevans kan ikke nægtes. Det unge hold giver det desuden en vitalitet, som det ikke nødvendigvis altid har haft.

(Michael Søby)