GOING CLEAR: SCIENTOLOGY AND THE PRISON OF BELIEF

★★★★★☆

Det må være fair at antage, at Alex Gibneys GOING CLEAR – SCIENTOLOGY AND THE PRISON OF BELIEF er den hidtil bedste dokumentarfilm om fænomenet Scientology. Og selvom der i disse tider skal meget til at chokere bliver man faktisk rystet over indholdet.

Ikke bare på grund af de individuelle skrækhistorier, vi præsenteres for. Men i mindst lige så høj grad afsløringerne om gigantisk nationalt skattesvig, og organiseret forfølgelse af afhoppere og modstandere.

Men først får vi et portræt af den tilsyneladende vanvittige Scientology-grundlægger L. Ron Hubbard, der egentlig ikke overraskende startede ud som Sci-Fi forfatter, og hvis ego gjorde ham moden til indlæggelse. Hans efterfølger Miscavige synes ligeledes styret af grådighed, og sætter alt ind på, at de amerikanske skattemyndigheder skal godkende Scientology som en religion, for derved at sikre Scientology millioner af ekstra dollars samt til dels juridisk imunitet.

Da skattemyndighederne nægter at makke ret, organiserer Scientology et massivt antal sagsanlæg – ikke blot mod skattevæsnet som organisation men også de enkelte ansatte som privatpersoner. I alt 2500 retsager, der lammer det amerikanske skattevæsen. Et forhandlingsmøde munder ud i den skattefritagelse, som cementerer Scientologys økonomiske og dermed også politiske magt. På grund af den nye status som religion, må FBI også droppe en række sager mod Scientology, fordi diverse religioner i særlig grad beskyttes af den amerikanske konstitution.

Vi får også indblik i hvilken rolle Scientology spillede for stjerner som John Travolta og Tom Cruise – og omvendt. Også på den front er filmen en øjenåbner, der får Paul Thomas Andersons "The Master" om kultisk hjernevask til at blegne.