MOMMY

★★★★★☆

Det forekommer ufatteligt, at Xavier Dolan først nu får landsdækkende dansk premiere på en af sine film. For selvom han kun er i midten af tyverne, har han allerede fem bemærkelsesværdige spillefilm bag sig, og vandt sidste år juryens pris på Cannes filmfestivalen for MOMMY.

Den kanadiske Dolan har en sprudlende visuel stil, der tager udgangspunkt i usædvanlige men alligevel sært genkendelige karakterer i uvante omgivelser. Denne gang følger vi en ADHD-ramt teenager ved navn Hubert, der netop har forladt sit behandlingshjem for at bo hos sin mor, den kontante Diane.

Ligesom i Xavier Dolans gennembrudsfilm "I Killed My Mother" er moderkomplekset under lup, men denne gang oplever i højere grad forholdet mellem mor og søn set fra to sider. De har en voldsom alliance, som ikke desto mindre bunder i stor kærlighed, hvilket også går det svært for udenforstående til fulde at forstå deres forhold inkl. genboen Kyla, der for en tid påtager sig at undervise Hubert.

Det er et både rystende og rørende familiedrama, som Xavier Dolan har skabt i et ekspressivt og originalt filmsprog, der gør, at man ikke keder sig et sekund trods en spilletid på over to timer. Dolan er tilmed velsignet med en trio af skuespillere, der ikke misser en nuance i skildringen af de indbyrdes forhold.

Antoine-Olivier Pilon spiller uhyggeligt overbevisende den temperamentsfulde dreng Hubert og Anne Dorval yder en af årets store skuespillerpræstationer som den langt fra ideele men alligevel hårdt arbejdende mor. Suzanne Clément er ikke mindre fremragende som Kyla, der også selv synes at have sine skelletter i skabet.

MOMMY viser nye veje for det psykologiske drama, og er desuden et must for alle med hang til sprudlende filmskuespil.