ALEXANDER OG DEN FRYGTELIGE, SKRÆKKELIGE, SLØJE, VIRKELIG DÅRLIGE DAG!

★★★☆☆☆

Amerikanske familiefilm forekommer ofte ret sukkersøde i forhold til den mere socialt bevidste danske tradition. Heldigvis hører ALEXANDER OG DEN FRYGTELIGE SKRÆKKELIGE SLØJE VIRKELIG DÅRLIGE DAG til de mere tålelige – trods den irriterende lange titel.Konceptet er såre enkel – en lille dreng kommer til at ønske sin familie en dårlig dag, og så begynder ulykkerne så sandeligt at ske.

Steve Carell, der spås en Oscar-nominering for sin rolle i filmen "Foxcatcher" er tilbage i den velkendte komediegenre, hvor det hele begyndte, men i en mere familievenlig version end normalt. Jennifer Garner fremstår relativ naturlig som hans kone i lighed med børneskuespillerne. Især den lille Ed Oxenbould, der fik sit gennembrud i den mesterlige australske kortfilm "Julian", virker dejlig uspoleret, men også Dylan Minnette synes at have mere at byde på end så mange andre mere kendte teenageridoler.

Instruktøren Miguel Arteta fortæller sin historie stille og roligt, men det betaler sig. Så vælter man ikke bagover af latter, så griner man dog flere gange undervejs og hygger sig faktisk i selskab med denne amerikanske familie.

Herlige Jennifer Coolidge lyser op som ondskabsfuld kørelærer. Og gamle filmfans vil givet elske, at Disney-koncernen her et halvt århundrede efter Mary Poppins-filmen hiver selveste Dick Van Dyke frem igen i en morsom vignet – som sig selv.

En understregning af, at ALEXANDER OG DEN FRYGTELIGE, SKRÆKKELIGE, SLØJE, VIRKELIG DÅRLIGE DAG! i al fald er skabt af en instruktør med hjertet på det rette sted.