BILLY ELLIOT – LIVE

★★★★★☆

Instruktøren Stephen Daldry fik ved det sidste årtusindskifte en hel verden til at heppe på balletdrengen Billy (Jamie Bell) i den Oscar-nominerede dansefilm om BILLY ELLIOT. Sangeren og komponisten Elton John havde tudet sig igennem verdenspremieren i Cannes, og det var hans ide, at filmen skulle bearbejdes til en musical.

Efter at have triumferet i Londons West End erobrede BILLY ELLIOT også Broadway, hvor den blev kåret som årets musical. Selvom det næsten er 10 år siden verdenspremieren, kan man se stadig se forestillingen i London, og til foråret får den så endelig dansk premiere.

Man kunne ikke ønske sig en bedre optakt end den engelske transmission, som fandt sted søndag d. 28/9 2014 fra Victoria Palace Theatre til diverse europæiske biografer inklusive Cinemaxx i København.

Elliott Hanna, der i 2013 som 10-årige overtog rollen som den yngste Billy nogensinde, er sensationel god i titelrollen. Han formår både at danse og synge det krævende parti, og er på scenen stort set alle tre timer. I lighed med filmens Jamie Bell – aktuel i Lars von Triers “Nymphomaniac” – besidder Elliot Hanna en afvæbnende naturlighed, som virker helt afgørende, hvis man skal kunne spille Billy.

Omkring ham ses træfsikre skuespillere som gavflaben Zach Atkinson i rolle som den kjoleglade Michael, Deka Walmsley som den hårdt prøvede fader og Ann Emery som en herlig bedstemor.

Forestillingens højdepunkt bliver dog, da Elliot Hannas Billy mødes på dansegulvet med den ældre Billy. Han bliver ved denne lejlighed spillet af Liam Mower, der var den allerførste til at portrætere Billy Elliot på scenen, og som i bedste Billy Elliot-stil idag er feteret balletdanser.

Som en ekstra gave til publikum fik vi i forbindelse med fremkaldelser en overdådig fællesdans af 26 Billy’er fra de tidligere og nuværende opsætninger. Da var det svært at sidde stille længere, og man havde lyst til at springe op og klappe, men den slags gør man jo ikke i biografen mere?

Een ting står dog fast: At hvis Det Ny Teater sædvanen tro kommer bare i nærheden af originalproduktionens kvaliteter, så er der dømt succes og udsolgte huse til foråret.