ØDE LAGT

★★★☆☆☆


Skuespillerskolen i Aarhus har netop præsenteret afgangsforestillingen ØDE LAGT på teatrets mindste scene, Stiklingen. Dramatikeren Enis Maci mixer Kleist-novellen “Marquise von O” med B-filmen “Faster Pussycat!Kill! Kill!” – uden at man helt forstår hvorfor?

Spillestilen forekommer stærk ekspressiv – på grænsen til det tegneserieagtige, og kræver primært karikeret karakterkomik af de syv medvirkende: Ask Berntsen, Emil Knutzon, Ida Mia Appel, Marie Boda, Mia Lindgreen, Minna Flyvholm Tode og Oskar Salvatore.

Men stiliseringen synes også at ske på bekostning af individualiteten, og det er synd, netop fordi det er en afgangsforestilling, der skulle vise de enkelte skuespilleres særlige evner og personlighed. Nu får vi primært set, at de kan spille sammen, mens deres sans for karakterudvikling nærmest drukner i Anna Dolatas scenografi og ikke mindst i de opulente kostumer.

Nina Rudawskis iscenesættelse kan synes ganske gennemført, men ØDE LAGT burde bare ikke være en iscenesætter-forestilling, men derimod en forestilling, hvor skuespillerne får lov til at blomstre og ikke være underlagt regi-teatrets begrænsninger.

(Michael Søby)