NYAD

★★★★★☆


Annette Bening har stødt og sikkert udviklet sig til at blive en storartet skuespillerinde, der ikke behøver at stå i skyggen af sin Oscar-belønnede mand Warren Beatty.

Næst efter Glenn Close må hun være den amerikanske skuespillerinde, som står længst fremme i køen af kvinder, der fortjener en Oscar. NYAD kunne meget vel blive rollen og filmen, der endelig indbragte hende den eftertragtede statuette, for hun har næppe nogensinde været bedre end som den ihærdige svømmerske Diane Nyad.

30 år efter at hun opgav sin karriere som maratonsvømmer efter et mislykket forsøg på at svømme fra Florida og Cuba, beslutter hun at gøre et nyt forsøg i en alder af 60 år. Hun opgiver sin succesfulde karriere som sportsjournalist og støttet af sin veninde og træner Bonnie (en sprudlende Jodie Foster) kaster hun sig ud i sit vanvittige projekt. Hun vil svømme henved 180 km i et farvand fyldt med hajer og andre farlige havdyr. Det bliver en lang, sej og kostbar rejse for Diana og hendes team, der også inkluderer skibets kaptajn (Rhys Ifans i sin livs smukkeste præstation).

Men NYAD er ikke blot den vildeste sande historie om en sportslig bedrift, men i mindst lige så høj grad et portræt af menneskelig ukuelighed, og et dybt meningsfuldt livslangt forhold mellem to kvinder.

Instruktørduoen Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin, der vandt Oscar for dokumentarfilmen “Free Solo” får deres overvældende debut som spillefilmsinstruktører, og NYAD er uhyre underholdende, selv hvis man keder sig til diverse sportsarrangementer.

Annette Bening viser med sit dedikerede spil, at selvom man har nået en vis alder, skal man ikke nødvendigvis opgive sin drøm. NYAD bliver dermed en livsbekræftende filmoplevelse, der giver mod på store nye udfordringer.