NEXT GOAL WINS

★★★☆☆☆

Taika Waititi vandt en Oscar for sit balstyriske manuskript til “Jojo Rabbit”, og med NEXT GOAL WINS slipper han for alvor gækken løs.

Udgangspunktet er i sig selv ret morsomt, og bygger på en sand historie om Amerikansk Samoas fodboldlandshold, der i 2001 tabte 31-0-til Australien. På den baggrund leder man desperat efter en ny træner, og valget falder på den temperamentsfulde Thomas Rongen, der har formået at gøre sig upopulær alle andre steder.

Han spilles ganske veloplagt af Michael Fassbender, der for en gang skyld får lov til at vise en mere humoristisk side af sit talent, end vi sædvanligvis ser (jvnf. den streamingaktueller “The Killer”).

Men hvor “Jojo Rabbit” rummede en kerne af alvor, så bliver NEXT GOAL WINS ofte så fjollet, at han har svært ved at tage den alvorligt, selv når den lægger op til det. Den multietniske Taika Waititi har også instrueret filmen med en dødsforagt for alle former for politisk korrekthed, og havde en hvid mand instrueret denne film, ville han formodentlig være blevet korsfæstet i pressen for sin mangel på respekt for diverse minoriteter.

Men faktisk får man lyst til at forsvare Taika Waititi, for den manglende respekt gælder ikke kun minoriteter, og alle omsluttes i sidste ende af en uimodståelig sentimentalitet, som gør, at man næsten tilgiver alle uhyrlighederne.

Nogen helstøbt film kan man ikke kalde NEXT GOAL WINS, men den er til gengæld mere underholdende end så mange andre bedre film, og slår i farten også et slag for inkludering af transer i sportslige sammenhæng, der ikke normalt forbindes med netop denne minoritet.